Снимка: архив, Reuters

Перспективата за безкомпромисен развод между Лондон и Европейския съюз или "твърд Brexit" става все по-вероятна във Великобритания, което обещава усложнения за деловите среди, но и за обикновените граждани, пише Франс прес.

От няколко седмици консервативното правителство на Тереза Мей води консултации с шефове на предприятия с цел да уточни стратегията си на преговори с Брюксел, щом бъде задействан член 50 от Лисабонския договор, който касае излизането на страна членка от ЕС.

Официално Даунинг стрийт остава лаконичен за намеренията си и външният министър Борис Джонсън бе скастрен от Мей за изказването си, че Лондон ще започне да разкрива картите си в началото на 2017 г. А говорител на "Даунинг стрийт" 10 вчера даже окачестви като спекулация изострянето на страховете на еврофилите.

Банкерите и бизнесмените, които взеха участие в първите консултации обаче излязоха от тях с твърдото усещане, че лагерът на привържениците на линията без отстъпки към Брюксел усилва позициите си.

"Политическата динамика определено е на страната на твърдия Brexit", каза Даниъл Ходсън, председател на изпълнителния комитет на евроскептичното лоби Форум за преговори за финансовите услуги.

"Може да има съпътстващи щети" при рязко напускане, признава той. Според него обаче могъщият британски финансов сектор ще се справи съвсем добре, ако политиците договорят системи за еквивалентност с европейските си колеги, тоест поредица от конкретни споразумения на мястото на сегашната интеграция в общия пазар.

"Опасността от заемането на твърда позиция е, че това ще усили несигурността, ще намали доверието и ще накара някои фирми да конкретизират плановете си за напускане на Великобритания", предупреди обаче Джон Макфарлан, председател на финансовото лоби The CityUK, цитиран от в. "Файненшъл таймс".

И наистина, царящата след референдума на 23 юни целенасочена мъглявост дразни мнозина отговорни лица, които се опасяват от неприятни последствия за финансовия център на Лондон и по-общо за икономическата мощ на страната и за жителите й.

"Лондонското Сити ще направи максимума за снижаване до минимум на свързаната с Brexit-а несигурност, за успокояване на деловите среди и гарантиране, че инвестициите в страната ни ще продължат", обясни Марк Болеат, председател на политическия комитет на Корпорация "Лондонско Сити".

На теория британското излизане от ЕС не означава непременно, че Обединеното кралство ще напусне общия пазар или дори само митническия съюз.

Брюксел обаче неколкократно предупреди, че краят на свободното движение на европейски работници, което пламенно желаят привържениците на Brexit-а, ще изключи всяко оставане на страната в тази ценена от бизнес средите структура.
Ако Великобритания напусне митническия съюз, страната ще трябва не само да предоговори десетки търговски споразумения, но и да подсили граничния си контрол към страните от ЕС както за хора, така и за вноса и износа на стоки.

Това конкретно означава, че Лондон ще трябва да назначи хиляди митничари, но и да преразгледа организацията на системите си за контрол в пристанищата и летищата, както и пред тунела под Ламанша.

Защото след като останат извън ЕС, е възможно на британците да бъдат наложени визи всеки път, когато пресичат Ламанша, за да отидат във ваканция или да изкарат уикенда в някоя страна от ЕС. Да не говорим за опашките пред митницата на излизане от всяка посетена страна, където ще трябва да декларират всеки купен сувенир, върху който се дължи мито.

Колкото до единия милион британски имигранти в Европа, твърдият Brexit би изпълнил най-лошите им кошмари в бюрократично и финансово отношение: пенсионерите ще бъдат отрязани от местните здравни системи, а работещите ще трябва да си извадят разрешителни за престой и за работа.

Без да забравяме тегобите за трите милиона граждани на ЕС във Великобритания, които ще се сблъскат със същите проблеми или дори ще бъдат ограничени в престоя си. Ами обменът на студенти? Как си представяте касовия филм на Седрик Клапиш "Европудинг" без английската му героиня Уенди?
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase