Снимка: архив, БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил днес писмо до бившия еврокомисар Нели Крус, за да й поиска обяснения около публикации, свързали името й с необявено досега нейно участие в офшорна фирма, регистрирана на Бахамските острови. Това съобщи говорител на Еврокомисията.

Крус беше еврокомисар от Холандия два мандата в комисията, ръководена от Жозе Барозу. Във втория си мандат тя отговаряше за въпросите на цифровизацията, а в първия - за конкуренцията. Днешни публикации в световната преса посочиха, че името и излиза в т. нар. "Панамски досиета" като ръководител на фирма, свързана с Обединените арабски емирства и енергийната компания Енрон (Enron). Крус е била свързана с офшорната дейност, докато е била еврокомисар.

Говорителят изясни днес, че досега ЕК не е знаела за тези обвързаности и че те не са били посочени в декларацията за конфликт на интереси, попълнена от Крус. Днес Крус е потвърдила по телефона изнесените данни и се очаква да отговори писмено.

Не знаехме досега. Когато получим отговорите, ще преценим как да действаме, заяви говорителят. Има правила и те трябва да бъдат спазвани от всички, които имат честта да бъдат еврокомисари. Очевидно Крус не е спазила правилата и не е уведомила комисията. Въпросът има и етично измерение. Можем да проверяваме данните, които са подадени, но не и факти, за които не знаем, поясни говорителят, цитиран от БТА.

Нели Крус в момента работи за една от най-големите банки в САЩ и за Юбър (Uber). Скандалът с нея настъпва съвсем скоро, след като бившият председател на ЕК Жозе Барозу зае пост в банката Голдман Сакс (Goldman Sachs) - действие, което бе определено като законно, но неморално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase