Снимка: архив, Reuters

Консервативните баварски съюзници на германския канцлер Ангела Меркел са съставили списък с искания, вкл. лимит за миграцията и забрана на бурките, задълбочавайки разделението между двете партии преди следващите федерални избори догодина, пише Ройтерс.

Управляващият консервативен блок понесе удар в неделя, когато Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел беше изтласкан на трето място в източната провинция Мекленбург-Предна Померания от антиимигрантската "Алтернатива за Германия".

Меркел признава, че нейната политика на отворени врати за мигрантите (около един милион пристигнаха в Германия през миналата година) е допринесла за конфузния неуспех, който засили натиска от страна на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) за по-твърда политика.

Петстраничният документ на ХСС, с който Ройтерс се запозна и който предстои да бъде одобрен на среща на лидерите на ХСС този уикенд, включва юридически задължителен лимит за броя на мигрантите, допускани в Германия и премахване на двойното гражданство.

"Броят от максимум 200 000 нови бежанци годишно е горната граница за успешна интеграция и тя трябва да бъде закрепена в закон", се казва в документа.

Меркел нееднократно е отхвърляла подобно ограничение на броя на мигрантите.

Политическият документ, който твърди, че отстоява германските ценности и провъзгласява, че "Германия трябва да остане Германия", призовава и за забрана на бурката и никаба. "Който не желае да живее без бурка или никаб, трябва да си търси друга държава", се казва в текста.

Документът на ХСС, който отчасти повтаря предишни искания, засилва натиска над Меркел да възприеме по-твърда политика за мигрантите, преди консерваторите да се споразумеят за предизборната кампания. ХДС и ХСС образуват парламентарен блок и се договарят за общ кандидат за канцлер.

"Открита атака"

Катарина Барли, генералният секретар на социалдемократите, които са младши партньор в коалицията на Меркел, казва, че документът на ХСС цели "да саботира" правителството. "Това е поредната открита атака срещу Ангела Меркел", заявява Барли пред германската вестникарска група "Функе медиенгрупе" и добавя: "Очаквам консерваторите да продължат да управляват конструктивно заедно с нас".

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер още не е дал одобрението си за Меркел, а поражението на последните регионални избори породи спекулации, че тя може да не се кандидатира за четвърти мандат. Нейната популярност спадна през последната година заради подхода й към мигрантската криза, но тя все още е единственият очевиден консервативен кандидат. Меркел прикани депутатите да смекчат реториката си по адрес на мигрантската криза и нарастващата популярност на "Алтернативата", като настоя основните партии да се противопоставят с факти на опростенческите й лозунги, за да си възвърнат доверието на избирателите.

Притокът на мигранти, много от които бягат от конфликти в Сирия и други страни, рязко спадна през последните месеци вследствие на затегнатия граничен контрол в Европа и на споразумението за репатриране между Турция и ЕС.

Общият брой на бежанците в Германия бе 1,38 млн. в края на юни г.т., увеличение спрямо 1,25 млн. в края на 2016 г., съобщи вчера "Тагесцайтунг", като се позова на данни, предоставени на партията на Левите от миграционната служба. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase