Снимка: БТА

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел се дистанцира още повече от миграционната политика на коалиционния си съюзник Ангела Меркел и заяви пред телевизия Цет Де Еф, че партията й е подценила ситуацията, предаде ДПА.

"Винаги сме казвали, че е невъобразимо Германия да приема по един милион хора на година", каза Габриел в интервю, което ще бъде излъчено довечера по германската телевизия.

Още по темата

Габриел, който е и лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), разкритикува Меркел за мотивационния й лозунг "Можем да го направим", защото по думите му той не е достатъчен.

Вместо да се самоубеждаваме, че можем да се справим, нека създадем правилните условия, в които това наистина да стане, каза Габриел и допълни, че коалиционните партньори от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) неколкократно са блокирали опити за създаване на такива условия.

По думите на Габриел, ако излизането на Великобритания от ЕС не бъде организирано добре и други страни последват примера й, Европа ще изпадне в беда, предаде Ройтерс.

"Излизане на Великобритания от ЕС е лошо нещо, но едва ли ще навреди икономически, както някои се опасяват - това е повече психологически проблем и огромен политически проблем", каза Габриел на пресконференция, добавяйки, че сега светът гледа на Европа като на нестабилен континент.

"Ако организираме Brexit-а зле, ще изпаднем в беда. Сега не трябва да допуснем Великобритания да запази ползите, свързани с ЕС, така да се каже, без да носи отговорност", подчерта той.

Германският министър на икономиката коментира още и преговорите между Европейския съюз и Съединените щати. Според него търговско споразумение между двете сили се е провалило, предаде Асошиейтед прес.

Преговорите за т. нар. Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) имат твърде малък напредък през последните години.

Зигмар Габриел, който е и вицеканцлер на Германия, посочи: "По мое мнение преговорите със сАЩ де факто са се провалили, макар че никой не го признава". Той отбеляза, че за 14 кръга преговори двете страни не са се споразумели дори и по една единствена глава от обсъжданите 27.

Габриел сравни преговорите за ТТИП със споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, което за разлика от трансатлантическото е справедливо и за двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase