Томас де Мезиер. Снимка: архив, Reuters

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер призова за частична забрана на бурките в някои сфери на обществения живот в страната, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Ние отхвърляме пълното забулване - не само бурките, а и други видове було, скриващи лицето, които оставят да се виждат само очите. Това няма място в нашето общество", каза Де Мезиер след среща в Берлин, в която участваха регионални вътрешни министри от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Още по темата

"Задължението да показваш лицето си е от съществено значение за нашето общуване, съвместно съществуване и социална сплотеност, затова искаме всички да показват лицата си. Искаме да въведем закон, който задължава хората да показват лицето си, а това значи, че тези, които нарушават закона, ще трябва да понесат последиците", заяви той.

На срещата беше представена декларация за по-строги мерки за сигурност, включително по-голямо полицейско присъствие и засилено наблюдение на обществените места. Сред по-спорните предложения беше призивът за забрана както на бурката, която закрива лицето и тялото, така и на никаба, който закрива косата и цялото лице, освен очите.

Според министрите е от съществено значение да се вижда лицето на човек в обществените служби, по време на шофиране, в детските градини, училищата, университетите, съдебните зали, при паспортни проверки и на демонстрации.

Техният призив за налагане на ограничение върху забулването на мюсюлманките все пак трябва да бъде одобрен от останалите партии, които участват в управляващи коалиции с консерваторите на Меркел на национално и регионално ниво.

Де Мезиер каза, че приетата на срещата декларация изпраща сигнал, че цялостното покривало не е желано в Германия, макар да не е възможно напълно да се забрани всичко, което е нежелано. Франция и Белгия вече предприеха действия за забрана на бурките на обществените места.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase