Снимка: Reuters

Френският премиер Манюел Валс заяви, че целта на нападателите срещу църквата в Нормандия е била да разпалят религиозна война, предаде ДПА.

Още по темата

Пред телевизия ТФ1 Валс посочи, че след като е извършено нападение срещу свещеник в католическа църква, "не е трудно да се разбере каква е целта".

Премиерът призова французите да останат единни и подчерта: "Нашият отговор е демокрацията."

Двама мъже, въоръжени с ножове, нахлуха вчера в католическа църква в Северна Франция, взеха петима заложници и убиха 84-годишен свещеник. Драмата се разигра по време на сутрешната литургия в градчето Сент Етиен дю Рувре.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". В изявление, публикувано в новинарския й сайт "Амак", групировката посочи, че нападението е дело на двама нейни "воини", отзовали се на призива й за нападения срещу страни от "коалицията на кръстоносците". Франция участва в оглавяваната от Съединените щати коалиция, която нанася въздушни удари срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Единият от двамата нападатели срещу пастора в град Сент Етиен дю Рувре е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция, съобщи прокурорът Франсоа Моленс, предаде Франс прес.

Моленс потвърди разпространената преди това информация, че Кермиш, който е бил разпознат по пръстовите отпечатъци, е бил съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия.

Вторият нападател все още не е идентифициран, съобщи прокурорът на пресконференция.

Прокурорът Франсоа Моленс каза, че нападателите, врекли се във вярност на "Ислямска държава", са носели фалшиви експлозиви и са използвали монахини като жив щит. Те надавали викове "Аллах е велик" по време на атаката.

Прокурорът съобщи, че продължава издирването на евентуални съучастници на двамата терористи и че засега е задържан само един заподозрян - непълнолетен алжирец, роден през 1999 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase