Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес създаването на общ, европейски стандарт за приемане на бежанци, който осигури равни условия на хората, които се нуждаят от закрила, независимо от европейската държава, в която се установят.

Още по темата

Европейският стандарт ще осигурява покрив, работа и достъп до здравна помощ на всеки бежанец и училище за децата им, поясни еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Бежанците ще имат още право на образование, документи за пътуване и разрешение за престой в страната, както и до социално осигуряване.

"Лицата, търсещи убежище, трябва да могат да получават една и съща форма на закрила независимо от държавата членка, в която подават молбата, и за времето, за което се нуждаят“, добави той.

Между 3 и 6 месеца след подаването на молбата за закрила кандидатите ще имат право до трудовия пазар на страната, в която се намират и правителството ще трябва да гарантира, че те ще работят при същите условия и със същата социална защита като местните работници. Кратките срокове ще важат само за хората, за които се смята, че има голям шанс да получат бежански статут, докато тези, които се възприемат като икономически имигранти, ще бъдат изключени от бързата писта за намиране на работа.

Европейската комисия предлага страните членки да са задължени да изплащат само основните социални обезщетения на бежанците, както и да намаляват обема на сумите, ако преценят, че бежанецът не иска да се интегрира в местното общество. Допуска се вместо пари, те да получават помощите си в храни, пособия и дрехи.

Кандидатите ще имат право на безплатна правна помощ докато очакват решение по молбата си за убежище, а на непълнолетните ще бъде определян настойник в рамките на 5 дни.

Еврокомисията предлага да се съкратят и процедурите за предоставяне на молби за убежище. Решенията ще трябва да се издават до 6 месеца, а не както досега до 18. Свиват се сроковете и за обжалванията при отказ – до 8 месеца. Кандидатите, които бъдат оценени като недопустими или неоснователни, ще бъдат решавани още по-бързо – до 2 месеца, след което ще бъдат връщани, предлага Европейската комисия.

Предвиждат се и санкции за тези, които се местят от една страна в друга, след като бъдат разпределени. На тях няма да им се смята времето прекарано в ЕС за получаване на статут на постоянно пребиваващи, ако се преместят и 5-те нужни години за това ще започнат да се броят отначало.

За да намали броя на бягствата, Еврокомисията предлага да се изравнят и условията в приемните центрове, където кандидатите за бежанци очакват решение по молбата си. Тези стандарти ще бъдат определяни от Европейския офис за бежанците, а не както досега от европейските столици.

В същото време полицията ще може да изисква от новодошлите да се явяват периодично пред властите, а ако не го правят – да бъдат задържани.

ЕС ще промени и условията, при които ще бъдат приемани икономически имигранти. Еврокомисията ще плаща по 10 000 евро на новодошъл, като всяка година европейските членки ще обявяват по колко хора ще вземат, а Брюксел ще определя от кои държави да идват те. По тази схема ще могат да се приемат и бежанци, директно от лагерите в близост до конфликтните зони. По-рано Европейската комисия предложи глоба за държавите, които не изпълняват задълженията си да приемат бежанци по квоти. Тя също е в размер от 10 000 евро на човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase