Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън председателства прощално заседание на своето правителство днес преди да предаде властта на своя наследник след историческия референдум, в който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Министрите се събраха за последното си заседание ден след като вътрешният министър Тереза Мей бе утвърдена за нов лидер на управляващата Консервативна партия и за наследник на премиера.

Камерън подаде оставка веднага след референдума на 23 юни, след като британците не последваха съвета му за запазване на членството на Великобритания в ЕС. Мей е човекът, който трябва да ръководи сложния процес на развода с Евросъюза.

През днешния ден тя сглобява състава на своя кабинет, преди да се нанесе в премиерската резиденция на Даунинг стрийт 10 утре. Британските медии се фокусират днес върху това дали досегашният финансов министър Джордж Озбърн ще запази поста си.

Заради кризата на британския паунд и опасенията за икономиката вследствие на Brexit-а се чуват влиятелни гласове Мей да избере приемствеността и да не пипа Озбърн, особено защото той се ползва с доверие сред банковите и борсовите кръгове. Други обаче смятат, че тази ключова позиция в кабинета трябва да бъде заета от някой, който е за излизане на страната от ЕС.

Самата Мей подкрепяше оставането в ЕС, но обеща ключови постове в кабинета за онези, които участваха в кампанията за напускане, за да се опита да преодолее болезнения разкол в партията по въпроса за отношението към Европа. Тя също така обеща да назначи "министър за Брекзита", който да води преговорите с ЕС.

Новата премиерка е под натиск от оставащите 27 страни-членки да задейства член 50 от конституцията на ЕС, което ще пусне в ход часовника за 2-годишния период, през който преговорите за Brexit-а трябва да завършат. Мей обаче досега не е казала кога смята да направи това. Тя също е подложена на натиск и от опозиционни политици да свика предсрочни парламентарни избори, които по график трябва да се състоят през 2020 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase