Снимка: Bulgaria ON AIR

Светът върви на цикли и когато разслоението на доходите достигне голяма разлика, се заражда дълбока несигурност, която избива в популизъм и национализъм. Проблемът не са слабостите на ЕС, а разслоението между богати и бедни. Няма как икономиките да растат, когатo има несигурност.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, който бе категоричен, че след Brexit ще има несигурност, която се очертава да бъде продължителна.

"По-лесно ми е да разгадая числата от тотото, отколкото да позная какво ще се случи след Brexit-а. Нито еврото, нито паундът имат добри перспективи и не можем да сме позитивни. Хората няма да се успокоят, защото преговорите с Великобритания няма да спрат утре. През цялото време ще се говори за несигурност", коментира експертът.

Той увери, че нашата икономика се справя относително добре, като през последните две години имаме "сериозни признаци на съживяване".

"Не можем да смятаме, че сме част от кризисен сценарий, а банковият сектор в България е стабилен", стана ясно още от думите на Петър Андронов.

"Много е трудно да се предвиди дали банките ще излязат от Великобритания. Банковата система няма как изведнъж да изчезне. Самите англичани са много объркани. Дълбокият проблем е много по-далеч от събитията във Великобритания", добави гостът на Bulgaria ON AIR.

Петър Андронов е на мнение, че за момента банковият сектор в Европа е относително стабилен. "Голям проблем е, че секторът е подложен на лихвена диета от централната банка", добави Андронов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase