Джордж Озбърн. Снимка: архив, Reuters

Никой не бива да се съмнява в непоколебимостта ни да запазим фискалната стабилност, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс.


Британската икономика може да се изправи пред това, което я очаква. Страната ще задейства член 50-и, само когато е готова за това, допълни Озбърн, цитиран от АФП.

"Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направим това, само след като имаме ясно виждане за новите споразумения, които ще се опитаме да постигнем с нашите европейски съседи", поясни Озбърн.

Изявен привърженик на оставането на Обединеното кралство в ЕС, Озбърн заедно с премиера Дейвид Камерън направи кампания за запазване на членството в ЕС на страната, отбелязва Франс прес.

След загубата на неговия лагер Озбърн подчерта, че премиерът е дал необходимото време на страната, за да реши какви нови отношения ще гради, отлагайки активирането на член 50-и до идването на нов премиер тази есен.

Той допълни, че британската икономика е готова да се изправи пред това, което й готви бъдещето, в момент когато играчите на финансовите пазари се опасяват от последиците от Brexit-а.

Озбърн подчерта, че неговото правителство е в непрекъснат контакт с британската централна банка, властите на другите страни от клуба на 7-те най-богати страни, така че да бъде ограничена несигурността на пазарите.

Лирата и борсовите пазари днес продължават да са в червената територия, след като в петък отчетоха истински сривове, реагирайки на шока от победата на привържениците на Brexit-а на референдума.

Член 50-и от Лисабонския договор е клауза, която предвижда задействането на излизането на една страна от ЕС, а досега такова нещо не се е случвало, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase