Снимка: Reuters

Близо 1700 българчета поемат всяка година към Великобритания, за да продължат образованието си в местните висши учебни заведения.

Още по темата
И ако сега страната е предпочитана заради не толкова високите годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след Brexit-а е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9  000  паунда, да се увеличат двойно, съобщава bTV. Твърде вероятно е това да се случи до 2 години.

Това кара доста родители, които гласят децата си за студенти в Острова, в крайна сметка да заложат на друга страна за бъдещото обучение на децата си. В това число варианти са и родните университети.

Според експерти условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. "Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от европейския съюз”, коментира пред телевизията Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

Факт е обаче, че в конкуренцията за студенти все по-често печелят университетите от Холандия, Дания и Финландия. Таксите там са минимални, а учебните програми - на световно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase