Снимка: архив, Reuters

Един от парижките атентатори-камикадзе се е записал да посети магьосник, който разваля уроки и клетви. Това показва разпечатка от смартфона на Брахим Абдеслам, който властите са иззели от дома на родителите му в брюкселския квартал "Моленбек".

Брахим е по-големият от братята Абдеслам, който се взриви на улица във френската столица Париж на 13 ноември, след като автоматът, с който е трябвало да стреля по преминаващите пешеходци, е засякъл. По-малкият Салах, единственият оцелял от преките извършители на атентата, беше заловен след 4-месечно преследване в Брюксел и депортиран във Франция.

Според белгийските медии телефонът на камикадзето показва, че подготовката на атентатите в Париж е била дълга. От откъс, публикуван в днешната преса, става ясно, че две седмици преди ударите, при които бяха убити 130 души, Абдеслам изглежда е търсил опора в ислямски текстове, за да укрепи вярата и решимостта си. Седмица преди атентатите той отново е влязъл в Google търсачката, този път, за да търси апартамент под наем, а след това е бил и в сайт за запознанства, насочен към самотни мюсюлмани. На 9 ноември, дни преди да потегли за Париж, той е слушал джихадистки песни в Youtube.

Още по темата

Медиите твърдят, че полицията се е добрала чрез телефона и до самоличността на още няколко души, участвали в подготовката на парижките атентати. Те се натъкнали на номерата на човек, заподозрян, че е осигурявал пари за терористи, на друг, известен с радикалните си убеждения и на трети мъж, чийто брат се бие в Сирия за „Ислямска държава“.

Най-любопитната информация, до която са се добрали белгийските медии обаче, е свързана с решението на Брахим Абдеслам да отиде на ислямски магьосник. Той си записал час при един хиджама - знахар, който лекува чрез кръвопускане с вендузи. Мъжът имал кабинет в един от кварталите на Брюксел и освен като лечител практикувал и като магьосник, развалящ уроки. В последна сметка Брахим Абдеслам не се явил за часа си и не става ясно каква помощ е търсел.

Междувременно „бисквитеният терорист“, който изправи на крака Брюксел във вторник, се оказа психически болен. Той си признал, че си измислил цялата история как ислямистите го отвлекли, вързали му колан с експлозиви и го изпратили да се взриви в най-големия мол в белгийската столица. Въпреки че в колана се намериха само бисквити и сол, на 26-годишния са повдигнати обвинения за фалшива терористична заплаха.

Мъжът, който се опита да избие пътниците във влака от Амстердам за Париж миналия август, пък заяви пред магистратите, че намерил автомат „Калашников“ и друго автоматично оръжие в чанта в един парк на Брюксел. Находката го навела на мисълта да ограби пасажерите от първа класа на високоскоростния влак „Талис“. Той обаче не искал да ги убие. Тогава трима американски войници в отпуск и един британец успяха да обезвредят нападателя, който се качил на гарата в Брюксел, и да предотвратят кървавата касапница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase