Снимка: Dnes.bg

Цената на тока непрекъснато се покачва, съобщи статистическата агенция на ЕС. За година тя се е повишила средно с 2,4 процента в ЕС. За последните 8 години електричеството е поскъпнало с повече от една трета и сега средната му цена е 21,1 евро за 100 кв/ч, като не се забелязват никакви тенденции за поевтиняване.

В България цената на тока е наполовина от европейската (€9,6/100кв/ч) и е най-ниската в ЕС. Само сърбите, косоварите и албанците си светят по-евтино. Когато обаче цената се адаптира към покупателната способност, се оказва, че финландците и шведите влагат най-малка част от парите си в сметката за тока, следвани от жителите на Люксембург и французите.

Пресметната през доходите на българите, цената на тока у нас е 14-а по скорост на изпразване на портмонетата, оставяйки зад нас сумата, която заделят англичани, холандци, австрийци, ирландци, както и половината от новите страни, включително Чехия, Унгария, Словения и Хърватия. Най-солени сметките за ток излизат на португалците, германците, испанците и на румънците.

Между средата на 2014-а и на 2015 г. токът в България е поскъпнал с 6,9%, а различните такси и данъци, които са включени в крайната цена, са 17%, изчислява още Евростат.

В Дания, където токът номинално е най-скъп в Европа 30 за 100 кв/ч, две трети от цената се образува от данъци и такси. Средното за Европа е 33%.

Докато цената на тока върви твърдо нагоре, газът поевтинява. Евростат цитира България сред държавите, в които тя е паднала най-много за година – с 19,1%. Въпреки това най-евтиният газ за домакински цели се продава в Румъния (€3,4 за 100 кв/ч). У нас за същото количество се плащат €3,9 евро при средна цена за Европейския съюз от 7,1 евро.

Пресметната през националния портфейл обаче, цената на газа излиза най-евтино на гражданина на Люксембург, британеца, естонеца и дори на белгиеца. Когато се преизчисли през доходите на българина, цената на газа у нас излиза 11-та най-скъпа в ЕС. Най-дълбоко се бъркат в джоба потребителите на газ в Португалия, Испания и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase