Снимка: Reuters

Гърция практически е постигнала целите на реформите, поискани от кредиторите й и утре Еврогрупата ще проведе "първите дискусии" за възможното управление на дълга на страната, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес.

"В момента извършваме първия преглед на плана за помощ на Гърция и целите му са практически постигнати", заяви Юнкер в интервю, което ще бъде публикувано днес в германски вестници, собственост на "Функе медиенгрупе".

Кредиторите на Гърция смятат прегледа на плана за реформи, които Атина въвежда в замяна на международния заем отпуснат миналата година, за предварително условие за всякакви дискусии за гръцкия дълг. Но след месеци на обсъждания реформите още не са получили одобрение поради разногласие между ЕС и МВФ, отбелязва АФП.

В понеделник в Брюксел ще се състои среща на 19-те финансови министри на страните от еврозоната, които отново ще разгледат постигнатото с реформите в Гърция. На това заседание министрите "ще проведат и първите дискусии за това, което може да се направи, за да стане гръцкия дълг поносим в дългосрочен план", добави Юнкер.

Той обаче напомни, че отписване на гръцкия дълг не е на дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase