Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли твърденията на противопоставящата се на чужденците партия "Алтернатива за Германия", че ислямът е несъвместим с германската конституция и че е опасност за Германия, предаде ДПА.

"В Германия свободата на вероизповедание е гарантирана от конституцията и това важи и за мюсюлманите в нашата страна", каза тя на пресконференция с дошлия на посещение в Берлин президент на най-голямата мюсюлманска страна в света Индонезия, Джоко Видодо.

Канцлерът каза, че "в огромното си мнозинство мюсюлманите практикуват религията си тук в рамките на конституцията. Ако това не е така, то органите по сигурността ще решат дали да поставят под наблюдение тези, за които има някакви съмнения. Но по принцип огромното мнозинство следва това, което сме записали в конституцията", заяви Меркел.

В интервюта в края на миналата седмица заместник-председателят на "Алтернатива за Германия" и европейски депутат Беатрикс фон Щорх и партийният лидер в източната провинция Бранденбург Александър Гауланд предупредиха за произтичащите според тях опасности от исляма.

"Ислямът сам по себе си е политическа идеология, която е несъвместима с Основния закон", каза Щорх за вчерашното издание на вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

"Ние сме за забрана на минаретата, мюезините и за забрана на пълното забулване на тялото", заяви още тя.

"Ислямът не е религия като католицизма или протестантството, а винаги е бил интелектуално свързан с превземане на държавата", каза Гауланд, отново за същия вестник.

"Именно за това ислямизацията на Германия е опасност", настоя той, като нарече исляма "чуждо тяло" в Германия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase