Виктор Орбан често понася критики за управлението си. Снимка: Reuters

Европейската комисия разреши събирането на подписи срещу Унгария, които могат да доведат до отнемането на гласа ѝ при вземането на решения в ЕС. Това става чрез т. нар. гражданска инициатива, с която гражданите могат да искат от Европейската комисия да предприеме законодателни мерки по подкрепяна от тях кауза.

Европейската комисия намери за допустима инициативата за замразяване на членството на Унгария в ЕС заради нарушаване на европейските ценности, и я регистрира. Ако организаторите съумеят да съберат 1 млн. подписа в 7 европейски страни, Комисията се ангажира да вземе отношение по въпроса.

Това е първата европейска гражданска инициатива, насочена срещу конкретна страна членка, която получава благословията на Брюксел. Идеята за нея е на Европейската федерация за хуманизъм, която твърди, че "след идването на власт на правителството на Виктор Орбан са въведени множество антидемократични, ксенофобски мерки, които противоречат на основополагащите принципи на правовата държава". Критикува се и отношението към имигрантите, което според инициаторите служи за образец на други европейски членки с "крехка култура на демокрацията".

Инициаторите смятат още, че Орбан е нарушил 11 разпоредби от Хартата за човешките свободи, както и 3 члена от Лисабонския договор. Сред тях е и член 7, чието потъпкване може да доведе до отнемане правото на Унгария да взема участие в приемането на решения в ЕС. Нейни министри няма да могат да гласуват при одобряването на европейско законодателство, политики и други мерки, чрез които съществува ЕС. Член 7 се смята за най-тежката санкция срещу страна членка, тъй като изключването от Съюза не е предвидено в основните договори, чрез които той се управлява.

Инициативният комитет, който се ангажира с подписката, се състои основно от членове на борда на Европейската федерация за хуманизъм, която представлява организации, защитаващи човешките права в 22 държави, основно в Европа. България не е представена в нея. Председател на комитета е бившият белгийски сенатор Пиер Галан.

"От това, което виждаме досега, намесата на ЕС очевидно не успява да спре уклона към авторитаризъм, което поставя европейските ценности в риск“, твърдят от Федерацията. Според тях задействането на чл. 7 трябва да доведе до налагането на санкции, включително отнемането на Унгария на правото ѝ глас.

Досега ЕС никога не е задействал чл. 7, макар че срещу Унгария бяха водени наказателни процедури от комисията на Жозе.-Мануел Барозу. Тогава Брюксел упражни политически натиск и заплаши със спиране на еврофондове Виктор Орбан заради предсрочното пенсиониране на съдии и за свободата на медиите и принуди Будапеща да поправи конституцията си.

Унгарският депутат Лайош Коша, който е парламентарен лидер на управляващата партия, коментира пред местните медии, че това, както и наказателните процедури за планираното строителство на нови блокове в АЕЦ "Пакш", са отмъщение на Брюксел за успешното справяне с имигрантската криза.

В сряда с проблема за европейските ценности ще се занимава и Европейският парламент. Евродепутатите чакат обяснение от Еврокомисията за резултатите от проверката за състоянието на демокрацията в Унгария, която ѝ възложиха през лятото.

Европейската гражданска инициатива е инструмент за диалог между гражданите и евроинституциите, въведен през 2012 г. Чрез него европейските граждани могат да искат приемането на ново законодателство, ако съберат 1 млн. подписа в подкрепа. Еврокомисията обаче не е задължена да отговори на тяхното искане положително.

От  подадените досега 51 заявки за подписки, само 3 успяха да минат бариерата от 1 млн. души – за правото на достъп до питейна вода, за стволовите клетки и за спиране на изпитанията върху животни. Сред отказаните инициативи са такива за разпускане на Европейския парламент и за референдум за вот на доверие на Европейската комисия, за спиране на търговското споразумение между ЕС и САЩ, за задължителен минимален доход, срещу ядрената енергетика, за пеенето на европейския химн на есперанто, за трезвеност, за европейска солидарност и др.

У нас най-голям успех имаше подписката за свободата на медиите, но тя се провали, защото не можа да събере 1 милион подписа в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase