Снимка: Reuters

„Ние трябва да се гордеем с това, че даваме подслон на хора, които искат да живеят сред нас. Милиони искат да дойдат на европейския континент“, заяви Юнкер на пресконференция в Страсбург, след като произнесе годишната си реч пред Европейския парламент.

Те не отиват в Русия, Китай или дори в САЩ, а при нас и ние трябва да се гордеем, а не да се страхуваме, каза председателят на Еврокомисията. Според него в момента Европа се нуждае най-много от солидарност. Тъкмо тя е качеството, което ни дефинира като европейци, изтъкна председателят на Европейската комисия. Той даде пример с детството си в Люксембург, в което живеел сред емигранти от Унгария, Чехия и Словакия.

Трите държави изразиха несъгласие с плана му за задължително разселване на бежанците, а Словакия добави и че би приела само християни. Юнкер разкритикува поведението на Унгария, заявявайки, че „ние трябва да защитаваме границите си, но че не се нуждаем от железни завеси, а от желязна воля, за да се справим“.
Европейският съюз се нуждае от система за законна емиграция, подобна на американската. За това настояха водещи членове на Европейския парламент, които коментираха предложенията на Жан-Клод Юнкер за справяне с миграционната криза.

Според лидера на либералите Ги Верхофщат ЕС трябва да въведе програма по подобие на американската зелена карта, чрез която да подбира кандидати според нуждите си. Синята карта, която беше приета от ЕС, работи само в Германия, заяви той от парламентарната трибуна в Страсбург.

За ясно разграничение настояха и консерваторите и крайната десница. Те призоваха Брюксел да води различна политика спрямо хората, които бягат от войни и тези, които търсят по-добър живот в Европа.

Още по темата

Крайната десница твърди, че 60-70% от идващите в момента в ЕС не са бежанци, а икономически имигранти, които нямат право на защита по Женевската конвенция и трябва да се третират съответно.  Австриецът Харалд Вилимски настоя ЕС да отвори работни места в Африка, за да намали притока на хора към своята територия.

Найджъл Фараж, британският евроскептик заяви, че единственият начин ЕС да спре лодките не е да разпределя квоти, а да затвори границите си като Австралия и едва тогава да решава какво ще прави с вече дошлите. Той артикулира и опасенията, че „Ислямска държава“ използва бежанската вълна, за да инфилтрира джихадистки бойци в Европа, за което получи подкрепа и от групата на националистите, водена от Мари Льо Пен. От там дойдоха и призиви „петролните монархии“ в Близкия изток да поемат своя дял от тежестта от бежанците.

Консерваторите настояха да се даде възможност на страните, които не желаят да приемат имигранти, да допринасят финансово към издръжката на бежанските лагери в съседните на Сирия държави, където се намират 90% от бежанците. Великобритания, Белгия и Холандия вече обещаха пари за Турция, Ливан, Йордания и Египет. Според лидера на консерваторите Саид Камал ЕС трябва да се включи и в строителството на приемни центрове за бежанци извън границите си, за да обезсили трафикантите.

Големите парламентарни групи обаче подкрепиха плана на Жан-Клод Юнкер за справяне с положението. Председателят на Европейската комисия предложи създаване на постоянен механизъм за разпределение на мигранти при кризи, разселване на 160 000 сирийци, еритрейци и иракчани от Гърция, Унгария и Италия, списък от безопасни държави, чийто граждани няма да получават бежански статут, създаване на европейска бежанска охрана, както и 1,8 млрд. фонд за подпомагане на Африка, който да бъде набран от страните членки.

"Трябва да приветстваме бежанците, иначе Европа не съществува като концепция и съюз, основан на солидарността“, заяви водачът на социалистите Джани Питела. Според него „ако не действаме сега, кризата ще стане необратима и ще бъдем свидетели на залеза и разпада на ЕС“.

Водачът на  християн-демократите (ЕНП) заклейми държавите, които искат само християнски имигранти. „Ние защитаваме човешки права, не тези на християните“, заяви лидерът им Манфред Вебер. „Истинският проблем не е Европа, не е Брюксел, а националният егоизъм“, каза той.

Зелените допринесоха към темата с предложение Европейския парламент да отстъпи сградата си в Страсбург за бежански лагер, давайки личен пример за поведение на правителствата и на гражданите. Един от техните лидери, Филип Ламбертс, заяви, че „трябва да се застъпим за бежанците, да сме отворени за промени и към бъдещето“.

Либералите настояха върховният представител Федерика Могерини да убеди европейските държави, членове на Съвета за сигурност на ООН, да подемат нова инициатива в световната организация, която да сложи бърз край на войната в Сирия.

Жан-Клод Юнкер обеща в началото на 2016 г. Европейската комисия да предложи нова стратегия за привличане на легални имигранти, които да допринесат за облекчаване на демографските проблеми на Европа и недостига от специалисти.

В понеделник вътрешните министри от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят плана за справяне с миграционната криза, представен от Жан-Клод Юнкер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase