Снимка: архив, Reuters

Съд в Париж осъди на година и половина затвор Закия Медкур, която държала насила и изтезавала любовника си в продължение на една година.

Медкур /на 43 г./ се запознала с 37-годишния Максим Гаже през 2007 г. чрез интернет. Няколко месеца по-късно той отишъл да живее в нейното едностайно жилище в Париж, пише Би Би Си.

Скоро обаче мъжът останал без работа. Закия му взела кредитната карта и личната карта.

Съдът изслуша показанията на обвинението, съгласно които Гаже е бил подложен на жестоко отношение и изтезания – любовницата му го принуждавала да яде домакинска гъба, преглъщайки я с течност за миене на прозорци, гасила в него цигари.

Това съдебно дело, което във Франция се разглежда като прецедент за разбиването на табуто върху темата за битовото насилие срещу мъже, привлече вниманието на обществеността, след като Гаже написа книгата „Моят партньор и мъчител“, в която разказва за живота си.

Френските правозащитници посочват, че битовото насилие срещу жените е три пъти по-често, но 7 500 мъже всяка година във Франция подават жалби в съда за насилие срещу тях.

На всеки три дни във Франция от битово насилие умира по една жена. Един мъж става жертва на всеки 13 дни.

В съда Максим Гаже обясни, че скоро след преместването му в дома на приятелката му неговият живот се е превърнал в кошмар – Закия е живеела в апартамент от 25 квадратни метра заедно с двете си деца.

Закия го заплашвала, че ако се оплаче, тя ще го обяви за педофил. Мъжът бил принуден да спи на пода пред входната врата, било му е забранено да използва тоалетната. Освен това мъжът е бил изтезаван с нагорещен нож.

Прокурорът поиска пет години затвор за Закия Медкур, като заяви, че действията й са били крайно жестоки.

Съдът осъди Закия Медкур на 18 месеца затвор, още 18 месеца условно и глоба от 200 000 евро.

Гаже е бил освободен благодарение на намесата на неговите родители и след като братът на любовницата му бил тревога. Гаже е бил откаран в болница, където са му били направени осем операции.

Адвокатите на Медкур обяснили действията й с алкохолизъм. Жената поднесла в съда извинения към Гаже. „Не съм безсърдечна“, заявила тя в последните си думи преди произнасяне на присъдата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase