Снимка: архив, Reuters

България не е единствената държава в ЕС, която би могла да твърди, че е била в извънредно положение с имигрантските потоци. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас по повод данните, че нашата страна е отчела увеличение от 500 процента на броя на мигрантите в периода 2012-2014 година.

Други страни също бяха в такова положение, можем да поговорим за това "на четири очи", добави Скинас.

Говорителят на ЕК Наташа Берто уточни, че ЕК е задействала механизма за извънредно положение в Гърция и Италия по отношение на имигрантите и тяхното разселване другаде в ЕС, защото отчита внезапен прилив, който изглежда ще продължи.

Още по темата

Наблюдава се повишение от над 270 процента в Италия и над 150 процента в Гърция. Не сме определили броя имигранти, над който възприемаме положението като извънредно, очакваме да приемем това определение до края на годината, поясни Берто.

Предложението на ЕК е свързано с внезапен прилив във времето, а не с броя на пристигналите имигранти. Много държави в ЕС получиха голям брой молби за убежище, България не е единствената, погледнете Германия и Швеция, призова Берто.

За нас е важна извънредността на ситуацията в Средиземноморието и голямата численост на новопристигналите в Италия и Гърция, която очакваме да продължи да нараства през тази година, добави тя.

Не казваме, че това е единственият признак за въвеждането на извънредни мерки. Предстои да направим ново предложение до края на годината с определение точно какво да се разбира под "извънредно положение", добави Берто.

Не изключваме възможността за други извънредни ситуации, освен в Гърция и Италия, които могат да се случат занапред или вече са се случили, бихме могли тепърва да задействаме този механизъм за други държави, заяви тя.

Според механизма за разселване, предложен от ЕК, България ще трябва да приеме 788 имигранти в следващите две години, пристигнали в Гърция и Италия от Еритрея и Сирия след 15 април тази година. Предложението на комисията подлежи на утвърждаване от Съвета на ЕС с мнозинство, а не с единодушие. Великобритания, Ирландия и Дания не са задължени да участват в схемите за разселване.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase