Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън обяви нови планове за справяне с незаконната имиграция и за затягане на граничния контрол, след като официални данни показаха значително увеличение на дългосрочните мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Годишната нетна миграция във Великобритания за 2014 г. е нараснала до 318 000 души от 209 000 през 2013 г. по данни на националната статистическа служба. Нетната миграция е резултат от броя на хората, влизащи в страната минус броя на напускащите я. Новите данни сочат, че нетната миграция е достигнала най-високо равнище от десет години.

Имиграцията стана един от ключовите политически въпроси във Великобритания. Все повече британци смятат, че неконтролираната миграция има негативен ефект върху сфери от безработицата до здравните услуги и жилищата.

Камерън планира да представи пред парламента нов законопроект за имиграцията следващата седмица. Целта е да се пресече практиката незаконни работници да се тъпчат в малки жилища и да проточват депортирането си, както и британци да придобият трудовите умения, необходими за работата, от която страната се нуждае.

В първата реч за имиграцията след победата на изборите Камерън заяви, че полицията ще получи правото да конфискува печалбите на незаконни мигриращи работници. На предприятията ще се забрани да набират работна ръка в чужбина, без да публикуват обяви във Великобритания.

"Силната страна не е тази, която се изолира", заяви той. "Тя е тази, която контролира имиграцията. Защото ако имате неконтролирана имиграция, имате неконтролиран натиск върху обществените услуги. Това създава фундаментални проблеми със справедливостта."

Данните показват, че миналата година във Великобритания са пристигнали 641 000 имигранти, с над 100 000 повече от 2013 година. Малко повече от половината от тях идват от ЕС.

Общо 46 000 румънци и българи са влезли във Великобритания през 2014 г., двойно повече от предишната година.

Камерън отдавна настоява, че може да намали нетната миграция до под 100 000 души.

"Разочароващо е, че не постигнахме по-голям напредък", призна британският премиер. Според него обаче данните показват ясно, че трябва да побърза с постигането на резултати. "Днешните данни показват колко далеч трябва да стигнем, за да изпълним целта си", подчерта той.

Промените в социалната система с цел намаляване на миграцията от ЕС ще бъдат абсолютно изискване при преговорите с ЕС за промяна на условията на членството на Великобритания в съюза, увери Камерън. Според британския премиер националните социални системи в рамките на ЕС могат да се окажат непредвиден допълнителен стимул за големи миграционни потоци.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase