Снимка: Ройтерс, архив

Британският премиер Дейвид Камерън призова британските училища да бъдат бдителни в битката с ислямския екстремизъм и да противодействат на опитите за привличане на млади хора в екстремистки организации. Поводът е издирването на три британски ученички, за които се предполага, че са решили да се присъединят към групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Трите момичета - две на 15 и едно на 16 - са заминали във вторник със самолет от Лондон за Турция, без да оставят бележки какви са намеренията им. И трите учели в едно и също училище в Източен Лондон. Семействата на две от момичетата ги призова да се върнат във Великобритания, опасявайки се, че в Сирия животът
им ще е изложен на опасност.

За учудване на Скотланд ярд нито "Турските авиолинии", с които те пътували, нито британските гранични власти са съобщили, че трите се опитват да заминат без придружител за Турция, откъдето се знае, че минава маршрутът на желаещи да влязат в Сирия, отбелязва британският вестник "Телеграф". Едната от тийнейджърките най-вероятно е използвала паспорта на по-голямата си сестра.

Британската полиция заяви, че е разтревожена от засилващата се тенденция момичета и млади жени да проявяват интерес към "Ислямска държава" и да искат да се присъединят към нея.

Смята се, че десетки британски граждани са влезли в екстремистката организация. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase