Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters, архив

НАТО изцяло подкрепя мирната инициатива за Украйна, предложена от Ангела Меркел и Франсоа Оланд, защото обстановката в източната част на страната е критична, заяви днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Още по темата
"Обстановката е много сериозна, тя е критична", каза Столтенберг при пристигането си в Мюнхен за участие в ежегодната конференция по въпросите на сигурността.

"Аз изцяло подкрепям новите опити на канцлера Меркел и президента Оланд за намиране на мирно решение" на конфликта, който отне живота на повече от 5300 души за десет месеца, добави той.

Френският президент и германският канцлер са очаквани тази вечер в Кремъл, за да се опитат да убедят руския президент Владимир Путин да приеме новия мирен план, разработен спешно поради засилването на боевете в Източна Украйна от началото на годината.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд вече пристигнаха в Москва, където по-късно днес ще се срещнат с руския президент, съобщи ТАСС.

Очаква се Столтенберг да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на тридневната мюнхенска конференция, в която участват лидери от цял свят.

"Ще повторя, че Русия трябва да съблюдава международното право и международните си задължения", каза Столтенберг, който ще разговаря също с украинския президент Петро Порошенко и с американския вицепрезидент Джо Байдън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase