Снимка: Ройтерс

Левоцентристкият кмет на Рим Иняцио Марино призна валидността на 16 гей бракове, сключени извън Италия.

Церемонията за регистрирането им в кметството вчера - първата подобна в италианската столица, предизвика гневна реакция от едсноцентристкия министър на вътрешните работи и Римокатолическата църква, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес е прекрасен ден за борбата за човешки права, каза кметът Марино, който регистрира браковете на 11 мъжки и шест женски двойки, сключени в чужбина.

Макар че гей браковете са незаконни в Италия, някои градове позволяват на еднополови двойки, сключили законен брак в други страни, да регистрират съюза си в кметствата след завръщането си, също както могат да сторят хетеросексуалните двойки, които се женят извън Италия. Признаването е важно, понеже може да помогне на партньора да наследи имуществото на другия и засяга здравните осигуровки, застраховането и пенсиите, отбелязва Ройтерс.

Кметът Марино получи овации при пристигането си в Палацо Сенаторио от приятели и семейства на двойките, някои от които с по три деца. Една по една двойките бяха поканени, за да станат свидетели как Марино вписва в официалния градски регистър датата и мястото на сватбите им - Испания, Португалия, САЩ и други страни.

По думите на кмета регистрациите са обикновени актове на гражданско правоно префектурата на Рим реагира, като призова да бъдат анулирани като незаконни и невалидни според италианския закон. Диоцезът на Рим порица във в. "Рома Сетте" "идеологическия избор" и "институционалната обида", която представлява постъпката на кмета, Марино бе аплодиран от членове на левоцентристката партия на пермиера Матео Ренци, според които е време Италия да даде легален статут на еднополовите партьонрства, но от десницата действието му бе възприето като умишлена провокация.

Във Фейсбук министирът на вътрешните работи Анджелино Алфано, от малката партия Нов Център-дясно, който неотдавна предупреди местните префекти, че регистрацията ще бъде невалидна, напомни, че тези бракове не са възможни по силата на италианския закон.

По думите му с вписването на 16-те брака Марино не прави нищо повече от "раздаване на автографи", Маурицио Гаспари, сенатор от опозиционната партия на Берлускани "Форца Италия", направо заяви, че Марино погазва закона и трябва да подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase