Снимка: http://www.freeimages.com/

Във всички страни членки на Европейския съюз от днес е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата, а от 2017 г. ще бъде спряна продажбата и на прахосмукачки с мощност над 900 вата, информира ИТАР-ТАСС.

Решението в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 година и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия.

Тогава на търговските мрежи и производителите бе даден 13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на новото законодателство.

"Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че високата производителност зависи от високата мощност. Това невинаги е така", каза Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Според новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват на опаковката оценка за потреблението на енергия на уреда по 7-степенна скала.

Много потребители са недоволни от новите норми, посочвайки, че пет от седемте най-популярни модели прахосмукачки са с мощност над 1 600 вата. Според оценки на самата Еврокомисия най-силно е търсенето на модели с мощност 2 200-2 300 вата.

Противниците на мярката твърдят също така, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Още международни новини можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase