Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди Русия, че ЕС е готов да защитава своите принципи в конфликта, породен от събитията в Украйна. Той призова за политическо уреждане, преди кризата да достигне "точка, откъдето няма връщане назад", предаде Ройтерс.

"Русия не бива да подценява волята и решимостта на ЕС да застане зад принципите и ценностите си", каза Барозу на съвместна пресконференция в Брюксел с украинския президент Петро Порошенко. Той допълни, че не е късно да се намери политическо решение на конфликта.

"Уреждането на кризата в Украйна по пътя на преговорите при спазване на нейния суверенитет - това е нашата най-важна задача, допълни Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Междувременно финландският премиер Александер Стуб заяви, че лидерите на Европейския съюз няма да вземат решение за нови санкции срещу Русия на днешната среща на върха в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Ясно е, че ще обсъдим нови санкции, тъй като положението (в Украйна) се промени през последните няколко дни, но няма да вземем решение за каквито и да е санкции днес", каза Стуб в интервю за държавното финландско радио.

"Ако Русия продължи с опитите си да дестабилизира (Източна Украйна), мисля, че ще е правилно да бъдат засилени санкциите, но се надявам, че това няма да се случи. Има страни, които искат незабавно втвърдяване на санкциите и страни с по-умерен  подход", каза финландският премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase