Олександър Турчинов Снимка: Reuters

До пет години Украйна ще успее да осъществи всички реформи, необходими за членство в Европейския съюз. Това заяви председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов пред балтийската агенция BNS, съобщи днес пресслужбата на парламента в Киев, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Поставяме си петгодишен план за евроинтеграция", заяви той и добави, че "Украйна трябва да стане член на ЕС и на Сверноатлантическия съюз".

По думите му Върховната Рада ще ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС в най-скоро време. "Украинският народ направи избора си - европейска и евроатлантическа интеграция", добави председателят на парламента.

Според Турчинов "повечето украинци разбират, че е необходимо страната да влезе в НАТО, тъй като влизането в Северноатлантическия алианс е начин да защитим Украйна от агресивната политика на Русия".

Украинският министър на външните работи Павло Климкин заяви в неделя пред германското радио "Дойчландфунк", че Украйна "засега не се кани да стане член на НАТО", тъй като по този въпрос липсва консенсус в самата държава.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase