Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс, архив

Франция призовава Европейската комисия (ЕК) да вземе мерки, адаптирани към последиците от руското ембарго върху отраслите на селското стопанство и хранителната промишленост, предаде AFP, позовавайки се на съобщение на френското президентство.

Още по темата
"Предвид значимостта на европейския и френския износ на селскостопански продукти към Русия, президентът Франсоа Оланд подчертава, че в ход са контакти с ЕК за оценка на преките и непреките последици от това ембарго и за взимане на мерки, адаптирани към сложността на ситуацията", се казва в съобщението.

Оланд е обсъдил въпроса с Ксавие Бьолен, председател на Националната федерация на синдикатите на френските селскостопански производители, пише БТА. Бьолен заяви, че властите на Франция не изключват възможността да отнесат въпроса за руските ограничения върху вноса от Европейския съюз пред Световната търговска организация.

Председател на френски синдикати добави, че европейските мерки спрямо санкциите би трябвало да включват задържане на продукцията, съчетано с обезщетения за производителите, за да се избегне излишъка на пазара и спада на цените.

Бьолен припомни, че от руското ембарго ще бъдат най-засегнати на първо време производителите на праскови и на летни плодове, после производителите на ябълки, сред които Полша е лидер, следвана от Италия и Франция, а също и производителите на домати, където големи доставчици за Русия са Холандия, Германия и Белгия.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase