Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Лидерът на френския крайнодесен "Национален фронт" (НФ) Марин льо Пен обеща да води кампания за референдум във Франция за излизане от Европейския съюз след изборите идния месец за Европейски парламент (ЕП), предаде ДПА.

Давайки начало на предизборната кампания на партията си за вота в периода 22-25 май, на пресконференция Льо Пен заяви, че французите са държани в затвор от ЕС.

"Французите не могат повече да се задоволяват с това да решат в кой ъгъл на килията могат да положат сламения си дюшек", обяви лидерът на антиевропейски и антиимигрантски настроения НФ.

Според социологическите проучвания НФ се е вкопчил в битка с десноцентристкия Съюз за народно движение на бившия президент Никола Саркози за лъвския пай от френските гласове - и двете политически сили изпреварват социалистите на президента Франсоа Оланд.

"Целта ни е да станем първи", каза Льо Пен, която също така иска Франция да се откаже от еврото и да наложи вето на споразумение за свободна търговия, което се договаря между ЕС и САЩ.

Льо Пен обвини Евросъюза, че е "главният източник" на неволи за Франция, а именно за покачването на цените след въвеждането на еврото, "разпространението" на ромски лагери, изнасянето на работни места извън ЕС и все по-големите регулации в промишлеността, земеделието и търговията.

Льо Пен, която е член на ЕП, оглавява листата на НФ за Северозападна Франция. Тя ще бъде подпомогната от баща си Жан-Мари льо Пен, основателя на НФ и също евродепутат, който ще оглави листата в Югозападна Франция, както и от още шест водещи кандидати.

Според проучванията НФ може да спечели около 20 места в ЕП - увеличение в сравнение със сегашните три.

НФ цели да затвърди евентуална такава победа, като състави парламентарна група в ЕП с националистически или евроскептични партии. За това ще са нужни поне 25 депутати от седем държави членки на ЕС.

Льо Пен обвини лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж в неискреност и заяви, че е уверена в намирането на партньори в шест други страни. Партията на Фараж отхвърли предложение на НФ да обединят сили, избирайки съюз с по-малка евроскептична партия.

Льо Пен спомена Австрийската партия на свободата и Партията на свободата на холандския политик Герт Вилдерс като възможни съюзници и посочи, че вървят разговори и с политически сили като белгийската партия "Вламс беланг", италианската "Северна лига" и "Шведските демократи"

Около 15 активистки от феминистката организация ФЕМЕН проведоха гол протест пред хотела, където се състоя пресконференцията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase