Ан Идалго - новият кмет на Париж. Снимка: Reuters

Френските гласоподаватели нанесоха сериозен удар на социалистическото правителство на местните избори вчера, но партията запази достойнството си, като задържа перлата в короната - Париж, който за първи път ще има жена за кмет, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Десницата получава 45,91 на сто от гласовете, левицата - 40,57 на сто, а крайнодесните - 6,84 на сто, сочат официалните предварителни резултати. Те обаче не показват силното напредване на десницата, която спечели много от градовете, смятани за традиционни бастиони на Френската социалистическа партия /ФСП/.

Крайнодесните пък празнуват най-добрите резултати в историята си, след като получиха кметствата в близо 15 града. Борещите се срещу имиграцията крайнодесни твърдят, че големият брой мюсюлмани във Франция "ислямизират" нацията.

Още по темата

Лидерите на ФСП признаха поражението на изборите, считани за референдум за непопулярния президент Франсоа Оланд. Той има рекордно нисък рейтинг поради неуспеха си в укрепването на разклатената френска икономика и съкращаването на безработицата.

Вътрешният министър Манюел Валс обяви, че ФСП е понесла тежки загуби. В ръцете на десницата са преминали 50 града с население над 30 хиляди души и общо 155 градове и селища от всякакъв размер. Сред преминалите към десницата градове е и Тулуза, четвъртият по големина град във Франция.

Крайната десница може да спечели до 15 града на изборите, добави Валс. Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен заяви, че постижението е неоспорим успех. Националният фронт получава над 1200 общински съветници, което надхвърля предварително планираното.

"Изборите са поражение за правителството и мнозинството", заяви премиерът Жан-Марк Еро. "Посланието е ясно. Президентът ще направи изводи и ще ги направи в интерес на Франция", добави той, като очевидно визираше правителствени промени. Не е ясно кога ще бъде обявено новото правителство и дали самият Еро ще запази поста си, отбелязва АП.
 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase