Испанското градче Сесена - един от модерните европейски призрачни градове. Снимка: архив, Ройтерс

Повече от 11 млн. жилища в Европа са празни и не се обитават от никого, пише британският в. The Guardian, като се позовава на данни на Европейския съюз (ЕС).

Най-тежък е проблемът в Испания, където празните жилища са над 3,4 млн. (14% от общия жилищен фонд) заради свръхзастрояването и срива на строителния сектор. Във Франция и Италия необитаемите жилища са по 2 млн., в Германия – около 1,8 млн., а във Великобритания, където има тежък проблем с недостига на жилища най-вече в столицата Лондон – около 700 хил.

Испанското правителство изчислява, че още около 500 хил. частично построени домове са изоставени от строителните фирми. В някои популярни курорти около една трета от жилищата са празни 5 години след пика на кризата. Много от тези имоти са отнети и от банките заради неизплатени кредити.

Голям е броят на празните домове и в Ирландия, Гърция, Португалия и още няколко държави, посочва изданието.

Повечето от празните жилища – особено в Испания, са в огромни ваканционни селища, строени по времето на бума на пазара. Много от тях никога не са намирали собственик, други са построени на някакъв етап и изоставени.

Голяма част от празните жилища са строени и като инвестиция от хора, които никога не са имали намерение да живеят в тези домове. Затова се стигна и до събаряне на недостроени имоти, за да се окаже подкрепа на цените на съществуващите жилища в някои държави.

Благотворителни организации и активисти са шокирани от огромния брой необитаеми жилища на фона на милионите хора, които имат нужда от подслон. Според данните на ЕС бездомните в държавите от съюза са над 4,1 млн. души.

„Това е невероятно, броят е огромен“, коментира Дейвид Айрланд от Empty Homes charity. Организацията работи в посока празните жилища да бъдат достъпни за хора, които се нуждаят от дом. „Жилищата се строят, за да живее някой в тях. Ако никой не живее в тях, значи се е случило нещо много лошо с жилищния пазар“, допълва той.

Според Айрланд политиците трябва да се справят с последствията от действията на купувачите, които използват жилищата като инвестиционен инструмент, а не като домове, които да обитават. Той призовава освен това правителствата да направят всичко възможно да изкарат колкото се може необитаеми жилища на пазара.

Миналия месец европейските депутати гласуваха резолюция, с която задължиха Европейската комисия да разработи стратегия за бездомните в ЕС.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase