Снимка: Reuters

Европейският съюз въведе срещу Украйна "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

"В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника", каза Аштън.

ЕС смята, че трябва да се извърши независимо разследване на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат.

Според Аштън протестите в Украйна имат мирен характер и не бива да бъдат сравнявани с размириците в Босна и Херцеговина в началото на февруари, при които пострадаха над 300 души.

Външните министри от ЕС се споразумяха "онези, чиито ръце са изцапани с кръв" в Украйна, да бъдат лишени от визи и да се замразят авоарите им, заяви италианският външен министър Ема Бонино.

"Отговорността за насилието пада върху украинските власти, но не можем да пренебрегнем наличието на екстремистки групи и внедрени лица. Вземаме на прицел всички, чиито ръце са изцапани с кръв", подчерта тя.

Бонино призова за "критичен диалог" и с Русия. "Основният приоритет обаче е (Украйна) да не се взриви", изтъкна тя,

Бонино поясни, че това споразумение е било постигнато и със съгласието на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, които останаха в Киев, за да преговарят с украинския президент Виктор Янукович.

"Решението е да действаме много бързо в следващите часове за визови ограничения и замразяване на авоарите на онези, които са извършили насилието", каза Бонино.

Още по темата
 По-рано стана ясно, че министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски са предложили план от три точки за разрешаване на кризата в Украйна, предаде ДПА, като се позова на представители на европейската делегация.

Пътната карта предвижда преходно правителство, конституционна реформа и парламентарни и президентски избори.

Междувременно Белият дом заяви, че е скандализиран от стрелбата на силите на реда срещу протестиращи в Украйна и още веднъж призова президента Виктор Янукович да изтегли милицията от центъра на Киев, предаде Франс прес.

"Възмутени сме от кадрите, на които се вижда как силите на реда стрелят с автоматично оръжие срещу сънародниците си", каза говорителят на президента Барак Обама Джей Карни. Той призова украинската армия да не се меси в конфликта, който би могъл да бъде разрешен с политически средства.

Белият дом заяви, че САЩ ще работят с европейските си съюзници, за да бъдат потърсена сметка на отговорните за насилието в Украйна. Белият дом призовава за диалог между правителството и протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase