Снимка: архив, Reuters

Британските медии обвиниха България в „ужасяващо лицемерие” за наложената забрана на чужденци да купуват земя в страната дни след като нейните граждани получиха право да работят свободно в Европейския съюз, предаде БНР.

България си навлече гнева, след като забрани на чужденците да купуват земеделска земя в същата седмица, в която нейните граждани получиха правото да работят в която и да е страна на ЕС, пише "Дейли мейл". Вестникът допълва, че това е породило обвинение към България в ужасяващо лицемерие и в противоречие със споразумението за присъединяване на страната към организацията.

"Дейли мейл" отбелязва, че президентът Росен Плевнелиев не подкрепя мярката и е признал, че това може да породи сериозни проблеми за имиджа на България в Европа. Вестникът пояснява, че забраната, която е трябвало да падне на първи януари, е била прегласувана под натиска на разбунтували се депутати и ще остане в сила до 2020-а година, освен ако не бъде отменена от Конституционния съд.

В същото време "Сън" цитира депутатът Найджъл Нилс, че България не изпълнява задълженията си по подписания договор с ЕС и че ако не изпълнява всички условия по договора, не заслужава да се ползва от всички облаги, а в интервю за "Скай нюз" лидерът на националистическата партия за независимост Найджъл Фараж отново отваря темата как евтината източно европейска ръка подбива заплащането на британските работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase