Снимка: архив, Reuters

От началото на тази година в Белгия влезе в сила нова законова поправка, с която плащанията в брой бяха ограничени до 3000 евро, съобщиха местните медии.

Мярката е оспорвана и заобикаляна от търговците, тъй като част от тях обясняват, че нямат терминали за разплащания с карти. Други посочват, че се налага да "разбиват" дължимата сума за продадените стоки или предоставените услуги на по-малки части, за да се съобразят формално с новото изискване.

Новите ограничения се налагат след поредната промяна в закон, според който досега разплащанията в брой бяха възможни за суми до 5000 евро. През 2012 г. законодателството бе променено, след като дотогава в брой бе позволено да се плащат суми до 15 000 евро. Мерките се разглеждат като част от борбата срещу прането на пари. Законът не ограничава количеството на пари в брой, които могат да бъдат представени в банка, за да бъдат внесени в сметка.

В случаи на нарушение предвидените глоби са от 250 до 225 000 евро, но не могат да превишават сумата, равна на 10 процента от стойността на направено разплащане в брой. От белгийското министерство на икономиката поясняват, че в тези мерки няма нищо извънредно и дават за пример Италия, където плащанията в брой са ограничени до 1000 евро, както и Франция, където също е въведено ограничение от 3000 евро при търговските разплащания с банкноти.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase