Кралица Елизабет Втора помилва посмъртно Алан Тюринг. Снимка: Reuters

Гениалният британски математик Алан Тюринг, изиграл решаваща роля за разбиването на нацистките кодове, получи днес посмъртно кралско помилване, повече от 60 години след осъждането му за хомосексуалност, предаде Франс прес.

Наричан "Айнщайн на математиката", пионерът на информатиката умира през 1954 година на 41 години, отровен с цианид. Общоприетата версия за самоубийство така и не е потвърдена официално, пише БТА. Две години преди това е осъден за грубо нарушаване на благоприличието и принуден да се подложи на химическа кастрация заради своята хомосексуалност, противозаконна в Обединеното кралство до 1967 година.

За краткия си живот Тюринг успява да положи основите на съвременната информатика и да дефинира критериите за изкуствен интелект, все още валидни и днес - прочутият тест на Тюринг, основан на способността на една машина да води разговор.

За широката публика върховното му постижение е най-големият му успех е разбиването на кодовете на криптографската машина "Енигма", използвана за германските подводници в Атлантическия океан през Втората световна война. Някои историци смятат, че това е ускорило поражението на Хитлер две години по-късно.

Тюринг бе помилван днес, 59 години след смъртта му, от кралица Елизабет Втора, по предложение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг, който го нарече изключителен човек, а присъдата - несправедлива и дискриминационна.

През последните години имаше многобройни кампании в кралството за реабилитиране на Тюринг. През 2009 година тогавашният премиер Гордън Браун посмъртно поднесе извинения за ужасното отношение към Тюринг. През 2012 година - стогодишнината от рождението на Тюринг в Лондон, 11 британски учени, сред които Стивън Хокинг, поискаха да бъде отменена присъдата срещу "най-брилянтния математик на съвременната епоха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase