Катрин Ащън сред протестиращите в Киев. Снимка: Reuters

Преди две седмици първият дипломат на ЕС Катрин Ащън присъства на вечеря в Литва, ухажвайки президента на Украйна Виктор Янукович с предложения за преференциални отношения с най-големия търговски блок в света, пише Асошиейтед прес.

Тази седмица Ащън застана на площад "Независимост" в Киев заедно с протестиращите, решени да свалят от власт същия този човек.

ЕС се опитва да се отърси от неуспеха, след като Украйна отхвърли споразумението с Европа в полза на конкурентен съюз с Русия. Това, което досега беше политика на ухажване на президента Виктор Янукович, се превърна в по-нюансирана кампания, в която и двете страни работят за овладяване на ескалацията в спора.

Снимките на Катрин Ащън рамо до рамо с украинския опозиционен лидер Арсений Яценюк бяха впечатляваща илюстрация за това, че ЕС вижда нова възможност в демонстрациите, които разделиха общественото мнение в бившата съветска република.

"Хората на тази велика страна заслужават повече", заяви вчера Ащън в Киев.

Но жестът на Ащън също така контрастира с факта, че в геополитическата битка за посоката, в която да поеме Украйна, блокът от 28 държави членки досега беше изпреварван и побеждаван от Москва.

Години наред ЕС не успяваше да отговори на големите очаквания на Украйна, а Янукович накара Съюза да плати за това, когато отказа да подпише споразумението за търговия и политическо сътрудничество, въпреки че беше обещал да го направи.

На прием по време на срещата на върха във Вилнюс германският канцлер Ангела Меркел с чаша вино в ръка смъмри Янукович с думите: "Очаквахме повече".

Янукович би могъл да каже същото, отбелязва Майкъл Емерсън от Центъра за европейски политически изследвания. "Той би могъл да отвърне с думите "Аз също". Би могъл веднага да върне обратно топката", смята Емерсън, който е експерт за Украйна в базирания в Брюксел аналитичен център.

Както Москва, така и Брюксел имаха планове за Украйна след колапса на Съветския съюз през 1991 г.

Западноевропейците получиха най-добрата си възможност за действие след "Оранжевата революция" в Украйна през 2004 г., когато масовите протести отхвърлиха резултата от белязаните от манипулации избори и издигнаха на власт ново правителство, което насочи цялото си внимание на запад към ЕС.

Но вместо да се възползва от тази възможност и да протегне ръка във великодушен жест, предлагайки надежда за пълноправно членство, ЕС предпочете внимателния подход и бюрократичното действие стъпка по стъпка, с което разочарова украинците.

Украйна се надяваше на членство в ЕС през 2015 г., но председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отвърна, че "Европейският съюз, държавите членки не са готови да се справят с нова държава член".

Украинската политика скоро затъна обратно в междуособни борби за власт, а надеждите за присъединяване към ЕС се изпариха.

Докато ЕС изпращаше служители на ниско ниво да преговарят за "Източно партньорство" с бившите съветски републики, кампанията на Русия за Украйна се водеше от самия президент Владимир Путин и Москва сигнализира, че е готова да играе грубо.

На първо място Москва предлагаше много пари. В същото време според посланика на ЕС в Украйна Ян Томбински Кремъл прибегна до тактиките на тормоз като "нарушения в търговията, разтрогване на договори, незаконно прилагане на мерки за безопасност на храните и други средства".

В сравнение отговорът на ЕС беше безразличен.

Но Съюзът съзря нова надежда в протестите на проевропейски настроените украинци, избухнали след обратния завой на Янукович.

Макар да подкрепя промяната в Украйна, ЕС днес ще посрещне за преговори в Брюксел вицепремиера Серхий Арбузов.

Остава неясно колко е готов да предложи ЕС, който заяви, че няма да участва във война на наддаването за Украйна. Украинският премиер Микола Азаров смята, че страната ще има нужда от 160 милиарда евро, за да се приспособи към зоната за свободна търговия, предложена от Европейския съюз.

Но вратата определено е отново отворена, а представителите на ЕС хранят надеждата, че годишната им среща с Украйна, която се очаква през първите месеци на 2014 г., би могла да постигне пробив - и може би дори подписването на споразумението, което беше отхвърлено преди две седмици.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase