Снимка: Булфото

Отблъскването на бежанци по границите не е позволено нито от законите на ЕС, нито според международните задължения на държавите от Общността. Страните от ЕС не могат, не биха и не трябва да правят това, заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Попитан как оценява издигнатите досега стени в Испания и Гърция срещу потока от мигранти, той посочи, че държавите от ЕС сами могат да преценяват какви мерки да предприемат, за да опазят границите си. Винаги сме казвали, че стените не решават проблемите. Решението е в постоянно структурно управление на потоците от мигранти и хора, които търсят убежище, добави говорителят.

Още по темата

По неговите думи това означава, че държавите от ЕС трябва да бъдат в състояние да направляват тези потоци при пълно спазване на основните свободи и на отговорностите, произтичащи от членството в Общността и на международно равнище. Никой, който пристига на територията на ЕС с молбата за получаване на убежище, не може да бъде отблъскван, нито може да получава отказ на подобна възможност, заяви Черконе.

Той добави, че това е задължение, което произтича не само от международните конвенции и европейското право, но и от основните ценности, на чиято основа е изграден ЕС. Това изявление важи за всички държави от ЕС, поясни говорителят.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase