Снимка: архив, Reuters

Съдът на ЕС съобщи, че е издал решение, според което чужденец от държава извън ЕС може да кандидатства за статут на бежанец, ако е хомосексуалист и тази сексуална ориентация действително се преследва в неговата родина, предаде БТА.

Отбелязва се, че за предоставянето на статут на това основание не е достатъчно в страната на произход на чужденеца да съществува наказателно законодателство срещу хомосексуалистите, а трябва то действително да се прилага. Решението обхваща случаите, в които в родината на чужденците хомосексуалистите биват преследвани с наказания от глоба до лишаване от свобода.

Съдът се е произнесъл заради запитване на върховната съдебна инстанция в Холандия, получила молби за предоставянето на бежански статут от граждани на Сиера Леоне, Уганда и Сенегал.

В решението си Европейският съд се позовава на Женевската конвенция и на правото на ЕС. Според посочените актове всеки гражданин на страна извън Общността, който поради основателните си опасения от преследване по причина на своята раса, вероизповедание, националност, политически възгледи или принадлежност към определена обществена група се намира извън родината си, може да поиска статут на бежанец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase