Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев участва в днешната траурна церемония в белгийски град Гент по повод кончината на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс.

Попитан как се отразява на авторитета на България поставянето под въпрос на авторитета на нейния държавен глава, президентът посочи, че е много трудно да се обясни в Брюксел как е възможно по толкова лекомислен и безотговорен начин репутацията на държавата да бъде подлагана на съмнение, пише БТА.

"Репутацията на една държава се изгражда в продължение на стотици години и когато винаги сме готови да я поставим под въпрос, когато всеки се упражнява с недоказани твърдения и много често с лъжи и манипулации по адрес дори на най-висшите институции в държавата, тогава се получава репутация, която не работи за бърза интеграция и просперитет", коментира Плевнелиев по повод твърденията, свързани с покупката на негов имот в Гърция.

"Много се надявам всички да се върнем обратно към отговорната позиция на хора, които милеят за държавата си, когато всеки разбира кое е позволено и непозволено. Когато срещу държавния глава могат да се сипят абсолютно необосновани лъжи и обвинения, все пак трябва да си даваме сметка за резултатите от подобно нещо.

Няма как едни хора да обясняват как държавният глава разхожда куфарчета с пари през митниците, когато истината е, че един нормален човек е превел парите по банков път и е направил инвестиция по възможно най-правилния европейски и разумен начин", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава си спомни и срещите с покойния Вилфрид Мартенс. "Познавам го от първите ми стъпки в политиката, помня неговите думи, приятелство и благост при първото ми посещение като министър в Брюксел, посочи пред български журналисти държавният глава". По неговите думи Мартенс е успявал с малко думи да каже много и е бил невероятен държавник.

"Горд съм, че съм работил с него и го познавах, заяви Плевнелиев. Ще пазя в сърцето си спомена за човек, който не само е за пример в собствената си държава, но и който от първите си стъпки в политиката е символ на европейския подход за солидарност, мир и развитие", добави той.

"Мартенс бе човек, който видя в Източна Европа потенциала за развитие и подкрепи изключително много движението на всяка от държавите към приобщаване в европейското семейство. Може би без него влизането на България в ЕС нямаше да се случи по същия начин", коментира президентът. Той добави, че в голямата политика нещата трябва да се казват точно и проблемите не бива да се замазват. Добрите приятели са тези, които не замитат проблемите, а ги посочват, поясни държавният глава.

Той съобщи, че е използвал присъствието си в Гент днес, за да разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел, с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой, с президентите на Румъния и Грузия Траян Бъсеску и Михаил Саакашвили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase