Бариерите на "Моисей" ще стоят изцяло под вода. Снимка: Ройтерс

Бариери, създадени за предпазване на Венеция от наводнения по време на прилив, преминаха успешно първите изпитания. Проектът на стойност 5 милиарда и 400 милиона евро беше непрекъснато отлаган поради екологични опасения и скандали.

Системата, наречена „Моисей”, е конструирана с цел предпазването на Венеция от повишаването на морското равнище. Амбициозният инженерен проект включва 78 мобилни бариери, разделени в 4 секции в трите протока на Венецианския залив. В него участват 50 компании, надзиравани от общински консорциум.


Бариерите на "Моисей" ще стоят изцяло под вода, на дъното на морето, като ще бъдат активирани винаги, когато водите достигнат метър и 10 над нормалното ниво. Подобни случаи има до седем пъти в годината.

Според дизайнерите на Моисей, преградите могат да издържат до триметрови наводнения. Те обаче няма да могат да предпазят Венеция от мощни наводнения или акуа алта, които се случват рядко. Уязвимостта на града от растящите водни нива нарасна драстично през последните години. През 20-и век Венеция, която се намира под морското ниво, потъна с 23 сантиметра. Миналата година наводненията заляха три четвърти от града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО, включително и една от основните туристически атракции – площад Сан Марко.
Строежът на системата против наводнения започна през 2003 година, като планираното й включване в действие за 2014 година най-вероятно ще бъде отложено за 2017 година.

Проектът се забави от опасенията, че ще навреди на екосистемата на лагуната, от опасенията за скъпата му поддръжка и избухването на скандал в началото на годината, когато италианската полиция арестува 14 души по подозрение за корупция при раздаването на договорите. През юли бяха арестувани 14 души, начело с ръководителя на консорциума, управляващ системата, негови членове и контрактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase