Снимка: Reuters

Германската министърка на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер поиска Европейският съюз да получи право да налага санкции на американски фирми, извършващи шпионаж за чужди тайни служби, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от серия мерки на европейско равнище срещу масирания шпионаж от чуждите специални служби", заяви министърката пред в."Велт". "Американските предприятия, които не съблюдават тези мерки, трябва да бъдат отстранени от европейския пазар", добави тя.

Според Лойтхойcер-Шнаренбергер преговорите по европейска директива за защита на личните данни са "важна първа стъпка" към "сигурно европейско пространство за данните". "Не тайните служби по света ще диктуват нормите за защита на личния живот в дигиталната епоха, а основните права на гражданите и гражданките", подчерта тя.

Лойтхойcер-Шнаренбергер е един от основните противници на шпионските действия на американската Агенция за национална сигурност (АНС), пише БТА.

В Германия е останал силен отпечатък от създаването на досиета за всички първо от нацистите, а после от бившата комунистическа ГДР, отбелязва АФП. Темата стана част и от кампанията за парламентарните избори на 22 септември, след които се очаква канцлерът Ангела Меркел да получи трети мандат.

Меркел увери всички, че Германия "не е полицейска държава" и че "на германска земя се прилагат германските закони". Тя обаче призна трудностите в прилагането на тези правила в ерата на цифровата глобализация.

Големите американски интернет и компютърни фирми като Фейсбук, Епъл и Гугъл признават, че от години са предавали данните на потребителите си на американските специални служби, след разкритията на Едуард Сноудън, бивш консултант на американската агенция за електронно наблюдение АНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase