ЕК заяви, че не съществува проблем с "туризъм за социални придобивки". Снимка: архив, Reuters

Нито една държава в ЕС не е предоставила на Европейската комисия каквито и да било доказателства, че има проблеми с така наречения "туризъм за социални придобивки". Това заяви на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

Засега проблем не съществува, има само усещане в някои държави от ЕС, което не почива на действителността. Ако би възникнал проблем, бихме потърсили решение. Истината е, че предпазните средства са налице в европейското законодателство, утвърдено единодушно от държавите в ЕС. Не възнамеряваме да правим предложение за справянето с проблем, който не съществува. Ако бъде доказано, че има проблем, разбира се, ще потърсим изход, добави говорителят.

По неговите думи свободното движение на хора в ЕС може да бъде част от решението на сегашната икономическа криза. Няколко пъти ЕК заяви, че това е основно право в единния пазар, което е добро и за приемащите страни, и за имигрантите. ЕК ще се стреми правото на Общността да бъде спазвано. Никоя държава от ЕС, включително и Великобритания, не успя да ни даде никакви доказателства, че има проблем с т. нар. туризъм за придобивки, посочи Тод.

Още по темата
Ако погледнем Великобритания, има доказателства, че работещите там граждани на ЕС се възползват от социалните придобивки далеч по-малко, отколкото местните хора. На европейско равнище има единодушно одобрени дългосрочни споразумения, с които да се предотврати тази форма на "туризъм", заяви говорителят.

В отговор на въпрос дали ЕК е получила писмо от Великобритания, Германия, Холандия и Австрия, в което се настоява комисията да предложи възможност държавите от ЕС да проверяват по-задълбочено периодите и правото на престой на европейските имигранти, Тод заяви, че това са само изразени намерения. Периодите и правото на престой са част от изискванията за достъп до социалните системи на държавите от ЕС, пише БТА.

Преди дни стана ясно, че във Великобритания проучват как мигранти от ЕС, включително румънци и българи, да бъдат убеждавани да не идват в страната. Плановете са това да става чрез премахване на достъпа до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията.  Вече са разглеждани различни варианти - от промяна на условията за достъп до общински жилища, помощи и здравеопазване до възможността да се въведе нещо като специален документ за самоличност за всички граждани на ЕС.

В Германия също има опасения, че с присъединяването на България и Румъния към Шенген броят на имигрантите в страната ще нарасне много и това ще доведе до разрушаване на германската социална система. Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих Фридрих припомни, че правото на придвижване в ЕС и местожителство предвижда постоянна работа или учебна дейност.  "Обаче тези, които пристигат в Германия, само за да получават социални помощи, злоупотребяват с тези свободи и трябва да стоим по-далеч от тях", посочи Фридрих.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase