Снимка: Reuters

Европейската комисия обмисля въвеждането на данъчно ЕГН, като мярка срещу данъчните измами и недекларирането на приходи.

В документ, издаден в Брюксел се казва, че до края на годината Комисията ще е готова с експертна оценка на въздействието за въвеждане на данъчен идентификационен номер и ако тя е положителна, ще изготви законодателно предложение за въвеждането му.

Идеята е всяко частно лице или фирма, подлежаща на данъчно облагане, да има такъв номер. Чрез него ще бъде по-лесно проследяването на парични потоци в други страни членки, както и извън съюза. Ще се улесни и работата на данъчните за лица и фирми, които декларират приходи в друга държава от ЕС, както и идентификацията на данъкоплатците.

Според Еврокомисията вземането на мерки срещу данъчните измами и избягването на плащането на данъци е спешна необходимост, тъй като броят им застрашително нараства.

Една пета от приходите на европейската икономика не се облагат, сигнализира Брюксел.

България е най-силно засегнатата държава в ЕС от проблема, тъй като над 32% от брутния й вътрешен продукт остава необложен при средно за съюза – 19%.

Еврокомисията обръща внимание, че неплащането на данъци и измамите ограничават възможностите на страните членки да събират по-големи приходи и да водят собствена икономическа политика.

Във времена на фискална консолидация, когато държавите трябва да орязват разходи и да увеличават приходите, данъчните измами правят тези задачи по-трудно изпълними, се казва в документа на Еврокомисията.

Брюксел разработва софтуер, който ще предложи на данъчните администрации в ЕС, за да улесни размяната на информация за поведението на данъкоплатците. Страните членки обаче ще решават дали да ги въведат, тъй като данъчната сфера е национална компетенция.

До края на годината ще бъде предложено и въвеждането на автоматичен достъп до националните бази данни за ДДС за всички страни членки, а също и изравняване на минималните наказания за данъчни измами и избягване на плащания в 27-те държави членки.

Еврокомисията предлага създаването още на международни одиторски екипи на принципа на тези, които борят тероризма и престъпността. Тяхната задача ще бъде да следят банковите преводи към офшорни зони и данъчни убежища. В офшорки в ЕС сега се държат 35% от небанковите депозити.

Препоръчва се и сключването на нови споразумения за разкриване на банковата тайна между ЕС и данъчни оазиси като Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Сан Марино и Андора.

Европарламентът и страните членки в момента разглеждат предложение за разширяване на обхвата на директивата за спестяванията, за да се регламентира облагането на структурираните пенсионни фондове и някои по-нови застрахователни продукти, които сега не подлежат на облагане.

ЕС отчаяно се нуждае от подобряване на ефективността и ефикасността на събиране на данъците, за да подпомогне усилията за данъчна консолидация, тъй като сега необложените приходи намаляват възможностите за маневриране и правителствата са принудени да увеличават данъците, за да си набавят нужните приходи, което удря гражданите и бизнеса, които най-често са добросъвестни данъкоплатци, се казва в документа на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase