Еврокомисар Сесилия Малмстрьом и министър Цветан Цветанов инспектират граничния пункт Капитан Андреево, 11.02.2011 г. Снимка: Булфото

В момента има преговори "зад сцената" между Финландия, Румъния, България и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген.

Това съобщи днес пред български журналисти в Брюксел министърът на външната търговия и европейските въпроси на Финландия Александер Стуб, предаде БТА.

Той уточни, че се търси напредък до предстоящото на 9 декември следващо заседание на Европейския съвет.

Министърът отбеляза, че Финландия е променила подхода си по въпроса, след като през септември блокира заедно с Холандия приемането на България и Румъния в Шенген.

Днешната финландска позиция е, че двете държави могат да влязат в зоната на два етапа - първоначално с въздушните и морските си граници, а след това и със сухопътните.

„Голям оптимист съм, че все някога ще достигнем до решение в рамките на следващата година и колкото по-скоро, толкова по-добре“, коментира Стуб.

„Условията, които поставяме за напредък по тази тема, са свързани с върховенството на закона, международната престъпност, корупцията - оставаме категорични по тези теми“, заяви министърът.

„Горещо приветстваме това, което Финландия направи, сигурен съм, че промяната в тяхната позиция се дължи на внимателен анализ на постигнатото от България и Румъния в изграждането на граничен контрол“, коментира министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти в Брюксел.

За България това е много добро развитие, остава още работа, решението още не е прието, отбеляза още Младенов. 

Надявам се, че на Европейския съвет през декември темата ще бъде обсъдена отново, каквото е желанието на председателя Ромпой, добави Младенов.

По неговите думи решението за приемането ни в Шенген зависи в много голяма степен от вътрешнополитическия дебат в определени страни в ЕС. Той участва в днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase