Динамични са политическите разговори в Гърция. Резултати обаче още няма. Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е предложил на опонента си от консервативната партия Антонис Самарас да се срещнат в присъствието на президента Каролос Папуляс, за да решат въпроса за създаването на коалиционно правителство.

Новината предаде Франс прес, цитирайки гръцката обществена телевизия „Нет“. Телевизията цитира източници от службата на Папандреу, според които домакин на срещата ще бъде президентът Каролос Папуляс. Разговорите са крачка напред в намирането на изход от задънената улица, в която се намира Гърция.

Самарас се съгласи на среща тази вечер. Тя ще се проведе в присъствието на президента Папуляс. Самарас обаче продължава да настоява за оставката на Папандреу, преди да се преговаря за съставяне на коалиционно правителство.

От своя страна премиерът не иска да подаде оставка, преди да е постигната договореност за новото правителство, като подчертава, че страната трябва да има свои представители на срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Още по темата

Въпреки големите различия източници, близки до Самарас, цитирани от телевизия „Нет“, коментират, че тази среща отваря пътя за споразумение и в крайна сметка за сближаване на двамата лидери.

Събитията обаче се развиват по гръцки сценарий. В публичното пространство вече започна да се спряга нов срок за оставката на премиера Папандреу - в понеделник.

Междувременно натискът за решаване на казуса от ЕС се засилва. Комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Оли Рен заяви, че Европа е готова за всякакви сценарии, включително и излизането на страната от еврозоната.

* Информацията е обновена в 20,55 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase