Снимка: Reuters

Гърция има само още един "последен шанс" да спаси икономиката според еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. На този етап Атина не успя да покрие бюджетните изисквания на международните кредитори. 

Според някои експерти Гърция ще свърши парите до средата на октомври, ако не получи нов транш от 110-те милиарда евро, одобрени миналата година от ЕС и Международния валутен фонд. 

Напълно изключено е обаче финансовите министри от ЕС да одобрят следващ транш на редовната си среща в началото на октомври, обяви говорителят Амадеу Алтафаж, цитиран от БТА. До вземането на подобно решение остава още много работа за изготвяне на доклада на инспекторите, който след това трябва да бъде разгледан от кредиторите на Гърция.

"Гърция е изправена пред часа на истината", каза Алтафаж, цитирайки Оли Рен. "Това е последният шанс да избегне срив на икономиката си".

Все пак говорителят успокои, че "ЕС няма да изостави Гърция". Защото, "каквото и да се случи с Гърция, то ще окаже влияние в Лисабон, Берлин, Хелзинки, Братислава, Лондон, Варшава, Пекин и т.н.

Междувременно амбициозен план за спасяване на еврозоната започва да добива все по-ясни черти в медиите.

Според информация на ВВС очакванията са той да включва 50% обезценяване на гръцкия държавен дълг. Друга мярка, за която се споменава, е увеличаване на размера на фонда на ЕС за подкрепа на задлъжнелите страни членки. 

Правителствата от еврозоната се надяват планът да е готов до няколко седмици, но да се приложат на практика известните досега идеи, ще бъде изключително трудно, коментира ВВС. 

От друга страна, провалът на плана може да превърне плахия икономически растеж в еврозоната в рецесия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase