Решението на Холандия за въвеждането на още по-строги ограничения за достъпа до трудовия пазар в страната се разглеждат много сериозно от Европейската комисия.

Това заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

Той уточни, че заедно с еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг са в постоянна връзка с холандските власти по този въпрос, и изрази надежда за намирането на решение.

По думите на комисаря ограничаването на достъпа до трудовия пазар в някои европейски страни е тенденция, сравнима с опитите за възстановяване на вътрешните граници в ЕС.

Действията на Холандия, както и на други страни, са свързани с желанието да бъде наложен контрол на свободното движение на работници и евентуалната забрана за наемането на чужденци, посочи Андор.

Според него държавите, които изразяват подобни намерения, се опасяват, че притокът на чужденци би застрашил социалните им системи и би бил в ущърб на собствените им граждани, които по-лесно ще могат да останат без работа.

Андор обаче коментира, че европейското право предвижда защита на националните социални системи и опасенията са излишни.

В началото на месеца парламентът на Холандия подкрепи предложението българи и румънци да получават разрешителни за работа само при извънредни случаи.

Страната е една от десетте държави в ЕС, които запазиха ограниченията за наемането на работници от България и Румъния. Според европейското законодателство тези ограничения следва да отпаднат от 1 януари 2014 г., освен ако изрично не бъде поискано удължаването на този срок.

Засега българите и румънците могат да бъдат наемани свободно на работа в Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

Все още ограниченията са в сила в Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase