Снимка: Reuters

Легендарният италиански музикант и киноактьор Адриано Челентано, който винаги е странял от активната политическа дейност, остро разкритикува премиера на Италия Силвио Берлускони.

В открито писмо, публикувано в петък от вестник Il Fatto Quotidiano, Челентано обвини премиера на Италия в лъжа и неспособност да управлява страната.

„Вече не е нужно да си ляв или десен, за да разбереш, че човек като Берлускони не може да упрявлява не само Италия, но която и да е друга страна. В най-добрия случай той и онези, които му пригласят, могат да са подходящи за малко племе, където всички, събрали се около вожда, един след друг се хранят със собствените си лъжи“, се казва в посланието към студентите, комунистите, фашистите, привържениците на „Северната лига“ и работниците.

Обвинявайки Берлускони, че лъже, Челентано припомня неотдавнашната история, когато премиерът е помогнал на задържаната за кражба непълнолетната мароканка Карима ал Махруг да се измъкне от полицейския участък /Берлускони е подсъдим в Милано за сексуална връзка с Махруг/.

С нескрит сарказъм Челентано пише как Берлускони се е опитал да убеди съгражданите си, че наистина е вярвал, че тя е внучка на президента на Египет Хосни Мубарак.

„Той иска да промени конституцията с помощта на анекдоти, които никому не са смешни. Той е в конфликт със съдиите, които искат да го съдят. Обвиненията срещу него не могат да се преброят. Възможно е той наистина да е невинен, но ние никога няма да научим това. Той продължава да не иска да се явява в съда и не си дава сметка, че избирателите му ще започнат да питат справедливо ли е, че ги управлява лъжец“, се казва в писмото.

Челентано, който е не просто любимец на милиони италианци, но е и морален авторитет за мнозина от тях, призовава сънародниците си да участват активно в референдума, който ще се проведе на Апенините на 12 юни, посочва РИА Новости.

Тогава ще се гласува за отношението към ядрената енергетика, приватизацията на водите и отмяната на закона за т. нар. „уважителна причина“, благодарение на който Берлускони, позовавайки се на ангажираност с държавни дела, може да игнорира многобройните съдебни призовки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase