Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Събитията в Либия и мирът в Близкия изток са сред основните теми на започващата днес в Страсбург сесия на Европейския  парламент.

Очаква се в сряда дебатът да обхване цялостната ситуация с мирния процес в региона, особено по южната граница на ЕС.

Депутатите ще обсъдят възможностите за налагане на допълнителни санкции на Либия, за осигуряването на хуманитарна помощ и за подкрепа за човешките права, демократичния процес и икономиките на страните от района на Северна Африка.

В дебата ще участва и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

ЕП ще обсъди и единодушното решение на Общото събрание на ООН да изключи Либия от Съвета за правата на човека, който заседава в Женева до 25 март.

Очаква се на сесията на ЕП да бъдат обсъдени и гласувани две резолюции, оценяващи напредъка на Турция и на Черна гора в процеса на преговори за членство в ЕС.

В проекторезолюциите депутатите изразяват загриженост за положението с правата на човека в Турция и приветстват получаването от Черна гора на статут на официален кандидат за членство в ЕС, като отбелязват проблемите с корупцията и организираната престъпност в тази страна.

Липсата на напредък в отношенията между кипърската и турската страна, отсъствието на диалог между турските политически партии и подкопаването на свободата на пресата и на други основни права в Турция, са сред основните фактори, които забавят напредъка на страната в преговорите с ЕС, отбелязва Комисията по външни работи на ЕП в своя годишен доклад.

В резултат на сложни политически компромиси, текстът на проектодоклада избягва споменаването на пълноправното членство на Турция в ЕС.

Вместо това, преговорите между двете страни се описват като продължителен процес с "отворен край".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase