Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Депутати в Европейския парламент осъдиха присъдата по второто дело срещу бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившия шеф на Менатеп Платон Лебедев.

Както пише вестник „Комерсант“, председателят на подкомисията по правата на човека Хейди Хаутала нарече решението на съда „провал на съдебната система на Русия, която излага програмата на президента Медведев за модернизация на посмешище“.

През декември 2010 г. съд в Москва осъди Ходорковски и Лебедев на 13,5 г. затвор, като ги призна за виновни в кражба на петрол от дъщерни фирми на ЮКОС и пране на пари в размер на 30 милиарда долара.

Група евродепутати начело с естонката Кристина Оюланд предложиха да бъдат наложени санкции срещу причастните към произнасянето на присъдата руски чиновници.

„Санкциите са единствената възможност руските власти да бъдат накарани да спазват върховенството на закона. Представители на Европарламента и други европейски институции дълго се опитваха да убедят руските си колеги на думи, но тези дискусии се оказаха път за никъде“, цитира „Комерсант“ прессекретаря на автора на инициатива евродепутата Кристина Оюланд.

„Ако не бъде предприето нищо, ще има следващите жертви. Времето на тихата дипломация спрямо Русия отмина, време е да се премине към действия“, подкрепя колегата си румънският депутат Троян Унгуряну.

Лидерите на водещите западни страни осъдиха решението на съда по поредното дело срещу Ходорковски и Лебедев, като подчертаха, че то ще навреди на международната репутация на Русия, ще нанесе удар на отношенията й с водещите търговски партньори и може да ограничи притока на инвестиции, които са толкова необходими на руската икономика, пише ВВС.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров каза, че западните лидери не бива и не могат по никакъв начин да влияят на решенията на съдебните органи на Русия, които са независими и от руските, и от чуждестранните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase