Снимка: архив Ройтерс

„Турски поток” все повече се превръща в един от важните проекти за гръцката икономика. Миналата седмица енергийният министър на страната Панайотис Лафазанис коментира пред местни медии, че проектът ще привлече чужди инвестиции и ще отвори 20 хил. работни места в Гърция.

Затова и Атина е готова да подпише споразумението за изграждането на проекта още през тази седмица. Според източник на AFP това ще стане само след ден - на 21 април. Гръцките власти продължават да твърдят, че това ще стане факт, макар и Москва да отрече официално тази възможност, пише руското издание „Независимия газета”.

Благодарение на газовото споразумение Гърция се надява да получи до 5 млрд. евро предплата. Тези средства са необходими на страната, за да избегне финансов крах, тъй като на този етап Атина не успява да се споразумее с кредиторите си.

Самият ЕС дава противоречиви сигнали – Берлин приветства руска помощ за Гърция, но в същото време Брюксел препятства новия път на газовите доставки от Русия към Европа, смята руското издание.

Преди дни германското издание Spiegel Online съобщи, че Гърция може да получи в аванс между 3 и 5 млрд. евро от Русия за реализацията на „Турски поток”. Източник на AFP пък коментира, че сумата ще бъде близка до горната граница, посочена от германското издание.

Руски експерти обаче посочват, че плащането на аванси е нелогично икономическо решение. „По-скоро в Атина ще бъде подписан някакъв газов меморандум”, коментира директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.

На този етап Москва отчита липсата на конструктивни отношения с Брюксел в сферата на енергетиката. Русия е готова да сътрудничи, но не вижда желание на ЕС към пълноценен диалог, посочва и енергийният министър Александър Новак, пред ТАСС.

На тази база руските експерти коментират, че е малко вероятно Гърция да получи предплата за „Турски поток”. Още повече, че от 1 декември 2014 година досега няма раздвижване от страна на Анкара по отношение на започване на строителството на газопровода.  

Повече за енергетика можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase